вторник, 31 януари 2017 г.

Защита за главата

Ако си беден войник. Нямаш средства за снаряжение , ризница, ламеларен доспех, палто от пластини, или нагръдник, да не говорим за ръкавици и прочие...първото, за което трябва да помислиш е - как да защитиш главата си. Защото всеки удар в главата , е смъртоносен...В останалите части на тялото може да се отървеш и да се разминеш със смъртта...
Тук ще ви покажа, какво се носи , за да можете коректно и автентично да защитите най - важната част от тялото си в една битка, а именно главата.


Първо се поставя гамбезонна подшлемна шапка - изработва се от лен или памук и има пълнеж от парчета плат, памук или друг пълнеж, които да е съответно плътен и здрав.
Тя има за цел да омекотява ударите, ако нямате шлем е добре да си сложите поне тази гамбезонна шапка. Има вариации, където можете да си направите и гамбезонна качулка покриваща раменете и гърдите ви.







Над гамбезонната качулка аз съм поставил плетена качулка - или на английски койф(coif). Ризничевите качулки се изработват от стоманена тел(или някаква друга с по - ниско качество, което е било по-масовият вариант в средновековието), Нитовани с нит, като халките са имали диаметър от 6мм до 10мм, най-масовите са били от 7мм и  8мм. Ако халките са били пресовани(плоски), то в такъв случай халките покриват повече площ и става много по-плътно, в  някой части на плетката дори част от халките са се препокривали. Съответно моята качулка е от  9мм вътрешен диаметър на халките, не са пресовани(не са плоски),занитени с нитове.


Над всичко това аз слагам северлието си. Известно още като skull cap. Това е шлем от едно цяло парче стомана. На някои от северлиетата са се прикачали и ризничеви плетки за допълнителна защита. Много често дори северлиетата са се носили над гамбезонните шапки, а отгоре им ризничевата качулка.
Съответно моето северлие е изработено от 65G стомана, термично обработена и закалена, с дебелина от 1,5мм





Сервелието е изработено за моята реконструкция на рицар кръстоносец от Орденът на Св. Лазар. Но също така има сведения, че този вид шлемове са се носили и по Българските земи от Българи. Както се вижда на един от стенописите в Боянската църква. От рисунката се вижда, че войнът е с гамбезонна качулка и от горе със северлие.





В дясно виждате археологическа находка на северлие намерено в Търново,  със прикачена ризничева плетка, която се вързва под брадичката за да покрива и шията.






Няма коментари:

Публикуване на коментар